Canterbury Crescent, Brixton

Canterbury Crescent, Brixton

The proposal includes 44 new mixed-tenure homes situated above a flexible commercial space in the heart of Brixton, and adjacent to the Brixton Conservation Area. The southern and eastern boundaries of the site are in a state of transition, with a potential large scale redevelopment proposed to take place in the near future. The form of the building emerged through a careful analysis and understanding of the site constraints, and the important role that the building plays in mediating between the lower scale of the Conservation Area to the north and the potential larger scale redevelopment of the sites to the south. The building responds to the unusual shape of the site and addresses the neighbouring listed building of the former St. John’s School, so enabling a wider visual connection with its façade when viewed along Popes Road.

Brixton is rich in architectural detail with a strong Victorian heritage, and diverse contemporary energy, which provide an inspiring setting and reference point for the creation of new architecture. Craft in the composition of brick, stone and ceramics, and careful consideration of the expression of apertures, openings, fenestration, rooflines and corner conditions, as are apparent in the immediate context, have all been used as reference points for the quality of detail, materiality, and architectural aspiration of our proposals.

The building provides a variety of private amenity spaces to the apartments: on the typical levels generous inboard balconies provide views across the conservation area to the north. The top floor offers generous terraces to the north and south that provide extensive views over the surrounding area, and a tranquil oasis away from the bustling heart of Brixton. The communal residents’ garden on the ground floor reinterprets a typical London garden square and street level landscaping improves the experience of the public realm for all.

The proposal meets the GLA Urban Greening Factor target which means it contributes to the local biodiversity and help reduce air and noise pollution, rainwater run-off and regulate the micro-climate around the development.

2 - View Looking South West 3 - North Facade View 4 - Canterbury Crescent Entrance View 5 - Popes Rd Entrance View 6 - Bay View 7 - Interrior View 8 - West Elevation 9 - Section A 10 - Section B 11 - GF Plan 12 - Typical Plan 13 - Upper Plan 14 - Site Plan